Skador på kablar

Eftersom alla kablar är tillverkade av metall så påverkas de av metallernas egenskaper vid förläggning (fint namn för att placera en kabel i en miljö, exempelvis att dra den i ett rör eller spika den på en list).

Det här är också där de allra flesta begår ett misstag och faktiskt själva försämrar prestandan på kabeln.

När man typiskt lägger en kabel i hemmet från ett rum till ett annat så spikar man den på golvlisterna, sedan skall man förbi en dörröppning.

Då trycker man och sliter och drar i kabeln för att få vinkeln som rundar hörnet på dörrfodret att bli så nära 90º som möjligt för att det skall se snyggt ut. Vad man inte tänker på då, eller snarare vet om är att man DRASTISKT försämrar kabelns ledningsförmåga. Detta beroende på att man skapar små brott eller sprickor i kabeln och speciellt i dess yta.

När ytskiktet (där vi kan vara överens om att den större delen av elektronerna färdas) böjs kraftigt så skapas alltså sprickor och skador i ytskiktet trots att koppar är en mycket mjuk metall, en annan påverkan är att man skapar olika långa banor för elektronerna. Innerkurvan är ju mycket kortare än ytterkurvan, det ser man när idrottsmän springer 400m. Denna skillnad i inre och yttre sida på kabeln tillsammans med de små skadorna som uppstår vid för kraftig böjning kan faktiskt (vid väldigt högfrekventa applikationer) reducera kabelns prestanda med så mycket som 40%. Och ja, det är vanliga kopparkablar jag pratar om, inte optiska ledare. Och det är faktiskt inte bara skador på metallen i kabeln som sker vid böjning, på antennkablar speciellt så deformeras även innerisoleringen (dielektrikum) och minskar avståndet mellan kärnan och skärmen vilket påverkar signalerna.

På ISE-mässan i Amsterdam såg jag med egna ögon detta testas. En tillverkare av kablar mätte upp en patchkabel av klass 6A, den visade på nästan exakt 10Gbit/s. Han gjorde sedan ett kraftigt veck på kabeln, rätade ut den så gott det gick och mätte på nytt, instrumentet visade strax under 6 Gbit/s. alltså 40% borta.

Men återigen, det handlar om högfrekvent trafik, antennsignaler eller liknande i koaxialkabel samt högfrekventa signaler i partvinnad kabel, exempelvis nätverkskabel eller flerledade digitala A/V-kablar typ HDMI och DVI.

Det finns när det gäller nätverkskablage väldigt strikta regler för böjradie, något som väldigt få ”hemma-installatörer” känner till, detta gäller även antenn-kablar. Men en enkel tumregel för hemma-fixaren är: Aldrig snävare böjar än en normalstor apelsin! Nu är det ju inte så lätt att använda en apelsin som mall, så vi brukar säga en snusdosa. En del säger botten på en 1,5 liters PET-flaska. Håller man sig till detta så orsakar man väldigt lite skada. Uppe till höger finns en bild som visar hur man mäter böjradien. En tänkt cirkel innanför böjen skall ha en radie som motsvarar dessa värden. Detta gäller enkel böjning, skall man vända 180º så skall man ha en större öppning än så, men det anges sällan. men å andra sidan är det nog sällsynt att man vänder helt om, 90º böjar är det vanligaste.

Detta innebär ju såklart att HDMI-kabeln du drar mellan din Blu-Ray eller någon annan källa, eller antennkabeln från uttaget till tv:n eller nätverkskabeln mellan vägguttaget och datorn inte heller får vikas kraftigt, och då kan man ju undra hur kablar kan packas och säljas som på bilden till höger. Till och med vi säljer kablar som packas på det sättet, vi hittar helt enkelt inget annat hos leverantörerna när vi letar efter hyfsade kablar till låga priser. De lite bättre kabel-leverantörerna gör inte så. Men jag har faktiskt sett Belden Nätverkskablar förpackade på det sättet.

Dock är det ju alltid korta kablar som förpackas på det sättet och är resten av kedjan OK så brukar det inte påverka så mycket. Men jag gissar att skulle man mäta upp en nätverkskabel för Cat6A som har varit packad på det sättet så håller den säkert inte fulla 10Gbit/s.

Ett annat misstag som ofta görs när man förlägger den här typen av högfrekventa kablar är att man skjuter fast den med en klammerpistol. Det är fullständigt förkastligt att fästa dem på det sättet. Detta gäller alla sådana kablar i allmänhet, men nätverks och HDMI-kablar i synnerhet. Om klammerpistolen skjuter för hårt så grävs små gropar i varje ledare vid varje klammer som påverkar kabelns prestanda negativt. Använd ALLTID vanliga kabelklips som bara håller kabeln på plats, inte klämmer den.

Gör inte så här med din kabelKabelklips
Så här monterar man alltså INTE sina kablar!                      Man använder sådana här istället.



Så avslutningsvis, BÖJ ALDRIG KABLAR HÅRT OCH ANVÄND INTE KLAMMERPISTOL!

Böjradie för Macab antennkabel
För hårt böjd nätverkskabel

Nästa sida