Digiscoping

Vill du börja med digiscoping? Tubkikare med kamera monterad för digiscoping.
Då har du kommit rätt, vi skall försöka lotsa dig igenom detta på ett lättförståeligt sätt.

Vi skall börja med att säga att detta vänder sig till de som inte har provat på, eller håller på med digiscoping, ni som redan gör det kanske kan hitta lite tips och idéer här, men ni kanske också tycker att detta är alldeles för ?basic?.

Vad behöver man då?

Man behöver en tubkikare, företrädesvis en med hög optisk kvalitet. Det beror lite på vad man vill ha bilderna till, men vill du ta högkvalitativa färgriktiga bilder, så krävs en hög optisk kvalitet på tuben.

Man behöver en digitalkamera, och detta ämne skall vi behandla en del.
Man kan använda de flesta digitala kameror till ändamålet, men det finns ändå vissa typer som är direkt olämpliga för digiscoping.

För att kunna förklara detta lite bättre skall vi gå in lite på de olika kamera-typerna. Det finns tre typer av kompakta digitalkameror. Kameror utan zoom, kameror med ?standardzoom? alltså runt 3-4x optisk zoom, dessutom finns det en del kameror på marknaden med ?stor? optisk zoom ca 10x optisk zoom.

Det som gjort detta till en så populär hobby, och som också ökat intresset för fåglar och fågelskådning är ju de möjligheter som de digitala kamerorna har givit. Och att de lämpar sig så väl för detta beror på att ?filmen? i en digitalkamera, CCD-chipet, eller bildplattan i vardagligt tal, är så liten. Tack vare att den är så liten kan man göra optiken väldigt liten. En traditionell filmruta på en vanlig färgfilm är 24x36mm, och det var där allting började. För att uppnå en brännvidd på ex.vis 135mm, så behövde man flytta frontlinsen på objektivet just 135mm, alltså 13,5 cm framför filmen. En vanlig storlek på sensorer i digitala kompaktkameror är 1/2,5?, vilket motsvarar ca 5,8x4,3mm, vilket motsvarar ytan av ca 3% av ett traditionellt negativ. Tack vare detta kan man göra optiken mycket mindre. För att få en upplevd brännvidd på 135mm med en sådan liten sensor behövs en fysisk brännvidd på 22mm, alltså 2,2cm. Detta i sin tur gör att man med korta fysiska brännvidder kan krympa frontlinsens storlek och ändå få en suverän ljusstyrka i kameran.

Det var en lång väg hit, men den var nödvändig. Det är nämligen den lilla frontlinsen som är hemligheten i att detta fungerar så bra. Frontlinsen på kameran skall vara så liten att den helst ryms innanför utgångspupillen på okularet.

Detta innebär att de kameror som är direkt olämpliga är de med stor frontlins. Och dessa är de som är utrustade med en stor zoom. Bäst funktion har man alltså med ?normalzoom? ca 3-4x. Och där finns också det största utbudet av kameror. Har du redan en sådan kamera så har du kommit långt, har du dessutom en tubkikare har du kommit nästan hela vägen fram. Då kan du gå vidare till sektionen som handlar om adaptrar.

Skall du skaffa en kamera? Då skall du tänka på några saker om du vill optimera ditt köp för digiscoping. Tyvärr så finns det idag inga kameror som är helt optimala för digiscoping, men man kan ju försöka göra det bästa av situationen. Just nu liatar vi inga kameror för ändamålet, vi återkommer. Du kan alltid maila och fråga. [email protected]

Adaptrar
De flesta av dessa kameror kräver en s.k. universaladapter då de inte har någon filtergänga, men de är ändå väl lämpade för digiscoping. Canon S80 har en finurlig adapter:(LA-DC20 ( Utgått ) ) som du sätter i stativgängan i botten och runt objektivet. Den ger dig en filtergänga på 37mm. Skall man skaffa en digiscoping-adapter så finns det hur många som helst att välja på. Vi har valt att arbeta med ett par olika som vi upplever som mångsidiga och bra kvalitet. FOCUS, för dig som har filtergänga eller kan ?göra? en med adapter. universalfäste för att användas med de kameror som inte har filtergänga.

Focus Digiscopingadapters




Opticron har också tagit fram ett universalfäste som används enbart tillsammans med kamera och tub. Passar på i stort sett alla kameror som har en stativskruv i botten. Nackdelen med denna adapter är givetvis att det kan smita lite ljus mellan okularet och kamerans objektiv. Detta kan påverka exponeringen. Ofta kan man dock med enkla medel minska detta ljusinsläpp. Fördelarna med denna adapter är uppenbara. Om du byter kamera eller tub så passar det ändå, om du lånar en tub. mm.mm.

När du nu börjar närma dig beslut, ställ dig då frågan: Hur bra är mina kunskaper om fotografering?

Detta är nämligen en viktig fråga när man skall välja kamera, och valet av kamera påverkar ju till viss del vilken adapter du väljer.

- Jag har mycket goda kunskaper om foto!

Då skall du välja en kamera som har bra möjligheter för manuella inställningar. Exempelvis Nikon eller Canon. De funkar utmärkt som "titta och tryck" kameror på släktkalaset också. Men när du jobbar med tuben har du många fördelar av att kunna reglera manuellt.


- Jag vet inget om foto, Skådningen är mitt huvudintresse, jag vill kunna ta någon bild då och då!

Välj en kamera utan manuellt, men kanske gärna med bildstabilisering.

När du nu valt adapter och/eller kamera är det bara att gå ut och leta efter vackra motiv.

Glöm inte bort att även om det är fåglar som är ditt huvudintresse så får du nu möjlighet att titta på och fotografera mycket annat roligt. Vackra utsikter, fjärilar, andra djur, båtar mm.

Tänk också på att grunden för att få bra bilder med kamera och tub är att paketet står stilla. Har du inte ett bra stativ, skaffa det!

Det är faktiskt mycket viktigare än man tror. Tag en titt på våra stativ.


En sak till att tänka på är avtrycket. När du trycker ner avtryckaren på kameran så skapar du vibrationer. När man fotograferar med kameran på vanligt sätt är den skakningen utan betydelse. Men när den sitter på en tub med mycket förstoring kan den skakningen förstöra bilden fullständigt. Detta är ett stort problem för de som ägnar sig åt digiscoping. Det finns massor med kreativa lösningar på problemet, alla tillkomna för att våra kära fabrikanter inte kan bygga in ett uttag för trådutlösare på sina kameror. Många erbjuder fjärrkontroll till sina kameror, men det är i princip alltid infraröda fjärrar. De dras ofta med fördröjningar, och i solljus utomhus fungerar de sådär kan man väl säga. Det enklaste men sämsta sättet att komma runt problemet är att använda självutlösaren. När du tryckt på knappen så hinner tuben stabilisera sig tills exponeringen sker. Men sannolikheten att motivet är borta då är ganska stor. Det finns ett antal mer eller mindre smarta och lite "hemmagjorda" beslag som gör att du kan använda en vanlig trådutlösare. Återigen svårt att hitta i Sverige.


Nu har vi faktiskt fått tag på en riktigt bra trådutlösare som funkar med de flesta digitala kameror. ( Har tyvärr utgått )

Digitaltvexperten trådutlösare digitalkamera


Det är en kardborrelösning man sätter runt kameran.

SYSTEMKAMERA

Vidare har vi konstaterat att digiscopandet har svängt lite granna, förmodligen beror det på att det finns många som numera har systemkameror av den digitala sorten. Det säljs just nu massor med fotoadapters för att koppla ihop systemkamera med tubkikare.

Till Kamakura har vi tagit in två varianter med T2-ring som passar till Canon och Nikon.

DOCK PÅPEKAS FÖLJANDE!

Generellt: Att digiscopa med systemkamera är ingen höjdare. Hemligheten med digiscoping (traditionell med kompaktkamera) är just den lilla frontlinsens möjlighet att utnyttja förstoringen i tubens okular.

Utan okularet är tuben inget annat än en ”dum” lins, ingen bländare, ingen autofocus mm.

Att sätta en fotoadapter och en systemkamera på en tub ger dig ett helmanuellt teleobjektiv av OK snitt, inget annat. Ljussättning mm blir väldigt svårt eftersom det inte finns någon bländare.

Opticron har ett komplett sortiment idag av adapters för systemkamera, de hittar du här

Om någon saknar något, eller har några synpunkter, dra ett mail till: [email protected] 

Have fun

Lite blandade länkar om Digiscoping.

Laurence Poh´s sida. Drivs numera av hans son Jonathan Poh Larence Poh är digiscopingens fader!

Andy Bright´s digiscoped.com