Bild & Ljud i nätverkskabel

Här samlar vi alla Cat5/6 produkter för bild och ljud. Eller Ethernet om du så vill.

Cat5/6-kabeln är en trevlig uppfinning. Trodde du att man bara kunde ha den till nätverk? Inte då.

Numera kan du till och med skicka en 1080p HDMI signal upp till 250m över dubbla Cat5 kablar. Och utvecklingen bara exploderar.

Ruskigt smidigt.

VIKTIG INFO OM NÄTVERKSKABLAGE!

Vi får ibland klagomål på de produkter vi säljer som använder vanliga nätverkskablar för att transportera ljud och bild. I 99% av fallen så beror detta på kablarna man använder eller den dragning som är gjord i väggarna, samt kontakteringen som är gjord i slutet på kablarna.

När man kopplar nätverkskablage är det några grundläggande saker att tänka på.


Nätverkskablage finns i en drös olika standarder: Cat5, Cat5e, Cat6,Cat6A, Cat7 och dessutom finns det olika typer av kärna (solid eller flertrådig) Solid rekommenderas för installation i väggar mm där ändarna skall klämmas fast i en Krone-plint. Flertrådig (stranded) Rekommenderas där man skall klämma på kontakter i ändarna. Dessutom finns alla kablarna som skärmade eller oskärmade. Skillnaden mellan de olika specarna är kort förklarat; hastigheter och längder!

Skillnader i klasser:

EN50173 klass D 1998 (kategori 5, 100MHz): 100Mbit/s
EN50173 klass D 2002 (kategori 5E, 100MHz): 1Gbit/s
EN50173 klass E (kategori 6, 250MHz): 1Gbit/s
EN50173 klass EA (kategori 6A, 500MHz): 10Gbit/s
EN50173 klass F (kategori 7, 600MHz): 10Gbit/s
EN50173 klass FA (kategori 7A, 900MHz): 10Gbit/s

Med detta i handen så är det lätt hänt att man tänker: Cat7 skall jag ha!

Vi avråder bestämt från Cat7 till dessa applikationer! Om du inte kör HDBaseT, då fungerar det utmärkt.

Den bästa kabel man kan använda för HDMI i nätverkskabel är: Cat6A. Observera "viktigheten i att det är ett a eller A efter Cat6. Då har du en kabel med en bandbredd på 500MHz vilket är optimalt för bild.

Tidigare rekommenderade vi att det skulle vara ett versalt A, men det verkar som att alla har "rättat in sig i ledet" och har samma spec på kabeln oavsett stort eller litet a/A. Vår leverantör märker sin kabel med litet a numera, tidigare märkte de med stort A. Det är samma kabel med samma prestanda.

Varför skall man inte välja Cat7 då? Cat7 är en "multikabel" avsedd att kunna användas för många olika saker; data, ISDN, telefoni mm. Detta innebär att paren i kabeln är olika beskaffade för att kunna användas till olika saker. Det innebär att den är långt ifrån optimal till bild. Anledningen är att dess uppbygggnad gör att parens kablar (om man skalar av kabeln och plockar ut ledarna) är olika långa. Ett begrepp som på "fikonspråk" kallas för SKEW! En kabel avsedd för bild skall ha så låg skew som möjligt och detta uppfyller inte Cat7!



En nätverkskabel är uppbyggd av 8 trådar som ligger i kabeln i 4 par med två kablar i varje. Dessa kablar är tvinnade runt varandra med ett visst givet avstånd mellan "svängarna". Denna tvinning av kablarna är inte en slump!

Det är också denna tvinning som gett kablarna dess namn. Alla nätverkskablar heter någonting med xTP: UTP, FTP, STP, SFTP där de två sista bokstäverna talar om att det är Twisted Pair. Den först bokstaven beskriver om den är skärmad eller ej, och hur skärmen är beskaffad.

(Som en parentes kan nämnas att i ett vanligt 100Mb nätverk (vanligast hemma) så används bara 4 av dessa trådar!)

När man skickar signaler, och i synnerhet högfrekventa signaler i en lång kabel så uppstår induktion (enkelt förklarat; magnetfält och spänningar) i kabeln. Tvinningen av kabeln är noggrant uträknad för att motverka denna induktion. Därför är det oerhört viktigt att man inte tvinnar upp för mycket när man skall sätta dit kontakter, för då åsidosätter man detta "inbyggda störningsskydd". Vidare är det oerhört viktigt att man kopplar kablarna rätt!. Det finns en stor missuppfattning därute om att så länge man gör samma i båda ändar av kabeln så spelar det ingen roll hur man kopplar, d.v.s. det gör inget om man lägger kablarna i fel ordning i kontakterna.
INGET KUNDE VARA MER FEL!

Och för att förstå detta så måste man veta vad som finns i kabeln.

Och för att krångla till det ytterligare då, så finns det två standarder; 568A och 568B, idag använder man i princip bara 568B. Och den kopplingen ser ut som följer:

Färgkoder för nätverkskabel enligt standard 568B


Som Ni ser så är ledarna 4,5,7 och 8 oanvända i 10/100. Och 1-2 samt 3-6 samverkande i par, transmit + och - i samma par samt receive + och - i samma par . Om man använder taktiken "jag lägger alla på en rad oavsett färg" så kommer sannolikt strömmen att åka i olika par, och det inbyggda "störningsskyddet" fungerar inte.


Anekdot

En mycket god vän har byggt om sitt hus och passade på att dra en massa nätverkskablage. När han började koppla fick han inget att fungera och funderade på kabeln. Han kom efter 20 timmars felsökning till mig och ville "bolla" problemet. Vi funderade länge över olika saker innan jag tittade på kontakterna på den testkabel han hade gjort för att ta med sig. Då såg jag åtminstone en ledare på fel plats i kontakten. Jag väckte frågan; Har du följt färgkoden?

-Nej, en "datakunnig" på jobbet sade att det spelade ingen roll, bara man gör samma i båda ändar........

Efter jobbet den dagen började han att kontaktera om, och 22,35 kom SMS:et, DET FUNKAR!

Slut anekdot


Vad vill jag då ha sagt med detta?

Flera saker:

Om du har ett färdigt nätverkskablage draget i ditt hus. Kolla upp att den som dragit det har följt färgkoden på alla ställen, det finns elektriker därute som använder metoden "jag lägger alla på en rad oavsett färg, bara jag gör samma i båda ändar, så måste det funka!"

Kolla upp, företrädesvis med en testare att alla ledare har kontakt (obs att testare bara visar kontakt och kabelföljd, de avslöjar inte ovan metod). Tänk på; kör du vanligt "hemmanätverk" = 100Mb så räcker det att "rätt" 4 kablar har kontakt, de andra spelar ingen roll, försöker man dock att använda kablaget för bild eller ljud så används alla 8 trådarna, varför de måste vara korrekt kopplade.

Därför är det oerhört viktigt att alla kablar, kontakter och färgkoder är rätt gjort. En HDMI signal är 6,75 Gbps. Den behöver alla kablar och allt rätt kopplat.

Vidare är förläggningen av kabeln av yttersta vikt. Den skall flyta fram mjukt och fint.

Skall du bibehålla bandbredden (förmågan att transportera stora dataströmmar vid höga frekvenser) i en Cat6 kabel så skall en 90º böj minst ha radien av en stor grapefrukt eller en 2-liters coca-cola flaska om man så vill. En tvär 90º böj på en sådan kabel har raskt tagit den ner i prestanda till en dålig Cat5 kabel. Därför skall man undvika att dra dem utvändigt, hellre i rör med mjuka böjar.


Kontaktering:

Det finns två sätt att kontaktera en nätverkskabel som standard. Antingen klämmer man på en kontakt i änden på kabeln (då rekommenderas flertrådig (stranded) kabel. Det gör man med en modular klämtång.


RJ45 kontakt, eller nätverkskontakt om man så vill Modular krimptång för nätverkskontakter



Eller så "punchar" (trycker) man fast den i en Krone-plint i ett uttag eller en panel. Då rekommenderas solid kärna.

Om du skall göra båda delar (kontakt i ena änden och plint i andra så blir det svårare, men min personliga uppfattning är att solid funkar bäst då.


Vad är en kroneplint?

I alla kopplings/patch-paneler och på baksidan av alla nätverksuttag så sitter det plintar för koppling av kablarna. De är av typen "punch down" och kallas "krone" som är ursprunget.

Nedan: Till vänster, en "krone"-plint på baksidan av ett uttag, och till höger ett verktyg för "punch down".


Krone-plint Krone-verktyg, ''punch-verktyg''


När man är färdig så skall man kontrollera kablarna, och många gör det genom att koppla ena till sitt nätverk och andra till en dator. Gör inte det. Det enda du får reda på då är att 4 av kablarna är rätt eller ej.

Köp en testare, den är inte så dyr och väldigt smidig att använda.

Den räddar dig inte mot taktiken: "jag lägger alla på en rad oavsett färg", men den visar dig att alla ligger i samma ordning i båda ändar, att det finns kontakt i alla ledare samt att skärmen är rätt kopplad.


Kabeltestare för nätverkskabel




Fråga gärna!