Det är många som undrar hur HDBaseT egentligen fungerar, varför är det så mycket bättre än andra sätt att skicka HDMI över nätverkskabel?
Inte helt enkelt att svara på, men jag skall försöka förklara. För att kunna göra det så måste vi gå igenom hur traditionella extenders fungerar.
Vanliga extenders använder paren i nätverkskabeln för att i vart och ett av paren skicka olika delar av signalen. En HDMI-signal består ju av en massa olika delar, men enkelt förklarat så skickar vanliga extenders den Röda delen i ett par, den Blå i ett annat och den Gröna i ett tredje. Det fjärde paret används för att skicka synk och något som kallas för DDC (Display Data Channel).
När man för över signalerna på det sättet så är det viktigt att alla delar av signalen kommer fram samtidigt och det är här problemen uppstår. I en vanlig nätverkskabel så skiljer sig längden åt på de olika paren, det är en konsekvens av tillverkningen och tvinnandet av kablarna. Denna skillnad i längd har ett värde, det kallas för "skew". På en riktigt billig (och dålig) kabel kan det vara upp till 20%. Det innebär på en 40-meters kabel att det skiljer 8 meter mellan det längsta och det kortaste paret. Och med så stor skillnad så blir det millisekunder i överföring mellan de olika delarna av signalen. När sedan dessa olika delar av signalen kommer fram till displayen så vet den inte vad den skall göra med signalen, för den känner inte igen den.
Det här fenomenet har till och med gett upphov till speciellt framtagna kablar för att användas i video-applikationer, dessa kablar marknadsförs under benämningar som "nano-skew" eller liknande. Dessa specialkablar är dessutom väldigt dyra jämfört med vanliga nätverkskablar. Det innebär att om man behöver använda den här typen av kablar för att få en billig extender att fungera så blir installationen ändå dyr, men med begränsad funktionalitet jämfört med om man hade använt HDBaseT från början.
Detta innebär också att man inte kan använda Cat7 kabel för traditionella extenders eftersom Cat7 kabeln har olika grova par från början, detta för att kunna använda den till flera olika applikationer.
HDBaseT å andra sidan jobbar på ett helt annat sätt. Tänk er att man packar ihop all information som finns i signalerna (HDBaseT skickar ju flera olika saker på samma gång) i en enda bunt, ingen komprimering eller andra bildförsämrande åtgärder, endast en "förpackning". Sedan skivar man upp denna förpackning i en massa tunna skivor. Sedan tar man alla dessa tunna skivor, skickar de på olika frekvenser i de olika paren, detta för att utnyttja precis all bandbredd som finns att få ut ur kabeln. Detta gör att man drar nytta av kabeln på allra bästa sätt och kan på så sätt föra över enormt mycket data på en och samma gång. När all information kommer fram till mottagaren så plockar den först ihop alla skivor till en del, separerar de olika delarna och skickar ut det ur mottagarens olika utgångar.
Detta system jobbar blixtsnabbt, samtidigt som det är i princip okänsligt för vilken typ av kabel man använder, och helt okänsligt för "skew". Det enda man behöver ta hänsyn till är bandbredden på kabeln. HDBaseT fungerar med alla typer av nätverkskabel, men för att få ut den prestanda den är specad för så skall man använda en kabel med minst 250 MHz, även om vi rekommenderar att man använder minst 350 MHz. Har man redan kablar installerade i sitt hus som är lägre specade så går det utmärkt att använda dem också, det enda som händer är att maximala avståndet i systemet minskar.
En annan stor fördel med HDBaseT är att det klarar av att skicka en massa olika saker på en gång, de traditionella extendrarna klarar på sin höjd HDMI och IR, och då oftast i två nätverkskablar. HDBaseT klarar idag 5 olika saker, HDMI med 4K2k support, IR, RS232, PoE (ström till mottagaren) och upp till 3 st 100Mbit/s Ethernet-kanaler (vanlig nätverkstrafik).
Och det sista som gör HDBaseT överlägset är att det är (till vissa delar) en standard. Det innebär att man kan blanda saker från olika tillverkare och ändå vara säker på att man får bild. Vissa andra typer av signaler är inte standard, varför man bara skall räkna med att bild funkar.
Nu börjar det dyka upp en del billiga Kina-prylar även på HDBaseT, man bör akta sig för dessa då de dels som det mesta från Kina har undemåliga komponenter, samtidigt som det faktiskt kan vara kopior som inte innehåller "äkta" HDBaset-teknik.
Med produkter från CYP/// Kan man dock vara säker på att man får stabila och väl fungerande lösningar oavsett om man väljer "point to point" lösningar eller Matrixväxlar med inbyggd HDBaseT. CYP/// är en pionjär inom HDBaseT som varit med ända från början. Man har också utvecklat och levererat HDBaseT-moduler som sitter inbyggda i bland annat displayer och projektorer från flera stora kända tillverkare.
En annan fördel med CYP///'s HDBaseT-lösningar är att de är totalt okänsliga för "hot-plugging", det vill säga att koppla i och ur olika kablar med systemet strömsatt.
Det finns till och med tillverkare av Matrixväxlar med HDBaseT inbyggt som skriver i sina instruktionsböcker att om du kopplar kablar med systemet strömsatt så kan kort i Matrix-växeln gå sönder, och det täcks inte av garantin. Flera installatörer är det som har erfarit detta (Vilka rutinerade installatörer läser en manual?). Ganska tråkigt att bränna ett kort som kostar ett antal tusenlappar att reparera.
KÖP TRYGGT, KÖP CYP///.