Hur skall man välja rätt kikare?
Hur skall man tänka när man skall välja en kikare?
För att kunna besvara det bör man känna till lite mer om kikare.
Det finns två huvudtyper: Porroprisma och takkantsprisma.
Skillnaden i konstruktion framgår klart av bilden nedan.
För att enkelt förklara fördelar respektive nackdelar med de olika typerna kan man säga att porroprisma ger ett bättre skärpedjup i bilden, medan takkantsprisma ger lite bättre ljusvärde. Allt givet att det är motsvarande kikare man jämför. Anledningen till att takkantsprisma ger bättre ljusvärde är helt enkelt att ljuset färdas kortare väg.
Vad betyder alla de konstiga talen då?
Första siffran är alltid förstoringsgraden. Andra siffran är diametern på objektivet, alltså den främre linsen på kikaren.
Förstoring: är egentligen fel uttryckt, för det är inte en grad av förstoring man anger, utan ett tal på upplevd närhet. Alltså, 7 gångers förstoring innebär att du kommer att uppleva det som att motivet är 7 gånger närmare än vad det verkligen är. Hängde du med? Det du vill titta på är 70 meter bort! Sätt kikaren till ögonen och du kommer att se det som om det vore 10 meter bort.
Objektivdiameter: Den bestämmer enkelt förklarat två saker, hur mycket ljus du får in i kikaren, och hur brett synfält du får, men det är också beroende på förstoringen.
Synfält: Det här kan man ange på två sätt, antingen i grader (°) eller i meter vid 1000 meter.
Vill du ha ett brett synfält skall du leta efter höga siffror oavsett vilket. Detta påverkas naturligtvis också av förstoringen på kikaren.
Om man då jämför två kikare med samma förstoring och olika objektivdiameter så kommer du i den med större diameter att ha ett större synfält och bättre ljusinsläpp.
Likadant är det om du jämför två kikare med samma objektivdiameter men olika förstoring. Den med den lägre förstoringsgraden kommer att ge dig ett bättre synfält och bättre ljus.
Allt detta givet gör att den optimala kikaren har alltså liten förstoring och stort objektiv. Men då är det ju just inte mycket till kikare, och dessutom jobbigt att bära på!
Detta innebär att i alla kikare är någon form av kompromiss, och du måste hitta den kompromiss som passar dig bäst. Och det gör du genom att ställa dig frågorna: Vad skall jag använda kikaren till? Hur stor får den vara? Hur mycket får den väga?
Till din hjälp finns vi och lite vetenskap.
Man talar ofta om ljusstyrka när det gäller kikare. Och ibland nämns också skymningstal.
Detta är två fullständigt relativa värden som bara kommer av en strikt matematisk beräkning av kikarens konstruktion. Ljusstyrka och skymningstal beräknas på följande sätt:
Om du från början vet med dig att du kommer att använda kikaren under dåliga ljusförhållanden, då skall du eftersträva en hög ljusstyrka, eller för all del ett högt skymningstal. Detta får konsekvensen att du måste välja en kikare med antingen låg förstoringsgrad eller en stor objektivöppning.
Nu börjar det klarna vad?
Man kan alltså inte få en kikare med mycket förstoring och bra ljusstyrka som lätt slinker ner i fickan. Det är helt enkelt inte möjligt att bygga en sådan kikare.
Finns det inga tumregler då? Hittils har det ju bara varit en massa tekniskt tjafs, jag har inte blivit klokare.
Jodå, det finns det.
Skall du ha en allrondkikare som du lätt kan ta med dig och som fungerar hyfsat både här och där, välj en med 8 gångers förstoring och sås tor som du tycker är acceptabelt. Alltså titta på storlek och vikt och välj objektivdiameter efter det. Brukar för dem som vill ha så litet som möjligt bli 8x21 upp till 8x26 eller 8x28(gränsfall) och för dem som kan leva med att ha den runt halsen istället för fickan så blir det ofta 8x32 och i enstaka fall 8x42.
För fågelintresserade som vill ha en handhållen kikare brukar 8x42 eller 10x42 vara bland det vanligaste. I enstaka fall också 10x50 men då börjar det bli riktigt stora pjäser att bära på.
Vad mer då?
Många som skall råda om kikare berättar en massa om BAk4 och antireflexbehandlingar, känns inte som att det är det viktiga. Köper du en kvalitetskikare kan du lita på att de delarna är bra, och om du väljer en riktig lågpriskikare så hjälper det inte om det är BAk4 eller Bk7 eller all världens antireflexbehandling för den delen. Vi kommer inte att sälja kikarmodeller där du behöver fundera över de här sakerna. Visst kommer det att finnas kikare i mer normala prislägen, men de kommer ändå att hålla en god kvalitet. Dock får man självklart vara beredd på att en kikare för 5-700 kronor inte håller samma kvalitet som en för 3000 kronor.
Vad som är helt säkert är att man kan inte förvänta sig att få ett högprecisions optiskt instrument för en spottstyver, spelar ingen roll vem som säljer det och vad det står på det. Eller vilka tjusiga förkortningar som används.
Varför skiljer det så mycket i pris då?
Varför är en Mercedes dyrare än en Skoda?
Skodan är en helt OK bil, både att köpa och att äga. Men alla vet att en Merca håller högre kvalitet. Därmed inte något ont om Skoda.
Det handlar om precision, glaskvalitet, glasbearbetning mm.
Om du tänker på hur länge en bra kikare håller om du vårdar den, och hur mycket glädje du kan ha av den så kanske du inser att kostnaden per år inte blir så stor.
Ställ det i relation till mobiltelefonen du nyss skrotade som du i genomsnitt har haft i ca ett år och som förmodligen kostat dig oavsett med eller utan abonnemang ungefär lika mycket som en riktig kvalitetskikare.
Finns det något mer man skall tänka på?
En sak till! Skall den vara vattentät eller inte?
De flesta vattentäta kikare är ofta gasfyllda, detta skyddar dem även mot kondens och annat vid stora temperaturväxlingar.
Det beror helt och hållet på hur du kommer använda den! Om du vill kunna använda den i alla väder, välj en som är vattentät.
En icke vattentät kikare som utsätts för regn eller även för stora temperatursvängningar eller svängningar i luftfuktighet kan bli förstörd av detta, det spelar ingen roll hur fin och dyr den är.
Tänk också på att resor till tropiska områden kan utsätta en sådan kikare och för all del även elektronisk utrustning, kamera eller liknande för stora påfrestningar.
Jag har glasögon!
Tänk då på att välja en kikare med nerfällbara ögonmusslor. En del moderna kikare har ögonmusslor som kan vridas eller tryckas ner. Andra går det att vika ner gummi-musslan. Det går bra med vilket som, bara det är möjligt.
Vad är IPD eller I.P.D.?
Det är ett lite egendomligt begrepp på avståndet mellan dina ögon.
Det står egentligen för INTERPUPILARY DISTANCE eller I.P.D. (Inter-Pupilary Distance)
Sedan kommer vi in på ett kapitel för sig.
Båtkikare
Varför är det så speciellt med båtkikare då?
Det som populärt kallas båtkikare är kikare med en förstoringsgrad på 7 och en objektivdiameter på 50,
alltså 7x50. Varför då då?
Helt enkelt för att detta är den optimala kombinationen i en båt. Den stora objektivöppningen ger mycket
bra ljusinsläpp och i kombination med den lite lägre förstoringsgraden ger det också ett bra synfält.
Den relativt låga förstoringsgraden gör också att det är lätt att håll kikaren still, trots att en båt alltid rör sig.
I kategorin båtkikare finns allt från enkla 7x50 kikare till avancerade vattentäta kikare med inbyggd kompass för att enkelt ta ut en bäring åt något håll.
Gör inte misstaget att välja en liten handkikare för att ha i båten. Du kommer inte att bli nöjd. I en båt använder man ofta kikaren till rent nödvändiga saker. Man letar efter en prick, ett sjömärke, ett kummel eller något liknande. Något som du i och för sig vet att det finns där, men du vet inte riktigt var. I det här läget är synfältet a och o, samtidigt som du måste kunna hålla kikaren still. Har du en liten minikikare så kommer du att stå där och flacka fram och tillbaka med blicken över horisonten utan att hitta något. Och har det börjat skymma så kommer du inte att se något för att ljusstyrkan är för dålig.
Välj en 7X50 till båten!!!
När man sedan har bestämt sig för en 7X50 så finns det lite kul varianter.
Vanlig standard, standard med fixfocus (fast skärpa, bra för dig med normalsyn, alltid skarpt), vattentät, vattentät med kompass. Det är bara att välja.
Tack till Focus Trading för bilder!