Finns det ingen som kan komma med en vettig förklaring på vad HDTV är? Vi får massor med frågor från människor som undrar om det inte finns någon lättförstålig definition på HDTV. Vi har efter bästa förmåga försökt att förklara det på den här sidan. Hoppas du har nytta av det.
Den här avdelningen har vi valt att lägga lite vid sidan av shopen, på grund av det är ganska krångligt och tar ganska mycket plats. Men vi skall försöka förklara det så enkelt som möjligt.
HDTV består av två olika format, 720p och 1080i. TV-stationerna kommer själva att välja vilket av dessa format som de vill sända ut.
Förstod du det där? Om så är fallet så kan du sluta läsa här, och gå in och handla något i shopen istället. Om inte, läs först och handla sedan.
HDTV betyder High Definition Television, eller högupplöst TV på ren svenska. Skillnaden mot vanlig TV är helt enkelt att HDTV ger en betydligt bättre bild.
För att kunna se på HDTV måste tre krav uppfyllas. För det första måste sändningen vara i HDTV, exempelvis satelliten eller TV masten som sänder ut programmet. Därefter måste din digitalbox kunna behandla och skicka denna signal vidare till en HD-Ready TV. Du kan naturligtvis i denna kedja byta ut digitalboxen mot en DVD som kan skicka en HD-signal.
Idag är det inga problem att uppfylla alla tre kraven. HDTV är här nu, och till ett bra pris dessutom.
Hur mycket bättre blir bilden då? Svårt att sätta ord på det, men har du väl en gång sett en HDTV bild så glömmer du det inte. De flesta som ser bilden för första gången säger: WOW! Förmodligen lite samma känsla för dig som var med på övergången mellan svartvit och färgtv.
Hoppas du fortfarande hänger med? Nu blir det lite svårare.
HD-Ready
Du har säkert hört och sett begreppet HD-Ready. Detta är en standard som branschen tagit fram för att förenkla det för dig som konsument. Alla produkter som är märkta med detta kan ta emot och visa HDTV. Om en produkt skall få vara HD-Ready så måste den uppfylla en rad olika krav.
Dessa krav är:
1.Minst 720 horisontella linjer och 16:9 format.
En svensk TV- bild består idag av 576 horisontella linjer. Ju mer linjer desto högre detaljrikedom, ganska lätt att förstå, eller hur? Bilden måste alltså minst innehålla 720 linjer på höjden.
16:9 format är samma sak som widescreen eller bredbild. Siffrorna pekar på förhållandet mellan bredd och höjd. Alltså, 16 enheter på bredden och 9 enheter på längden. På samma sätt är en gammal vanlig TV, 4:3.
2.Minst 1 komponentingång och minst 1 HDMI eller DVI ingång.
Nu handlar det om kablar och detta är mycket viktigt. För att få kalla sig HD-Ready behövs alltså för det första 1 komponentingång. En komponentingång är enkelt utryckt tre stycken kablar som transporterar bilden på mycket fördelaktigt sätt, man kan säga att förlusten av bildens ursprungskvalitet är väldigt liten. Kan jämföras med att försöka palla 30 äpplen och bära med dem i famnen. Du får förvisso med dig en hel del äpplen hem, men du skulle nog tagit med dig en spann! läs mer om komponentvideo.
HDMI är en ingång för just HDMI-kabeln, och kan enkelt sägas vara en digital Scartkabel, ni vet den där oböjliga svarta saken som man alltid försöker sätta in uppochner. DVI är precis samma sak, förutom att den inte transporterar något ljud.
3.HDMI eller DVI ingången måste vara HDCP-kompatibel.
HDCP betyder High-bandwidth Digital Content Protection, detta är inget annat än ett kopieringsskydd som alltså också måste finnas för att uppfylla kraven. I en väggtv fungerar det mer som ett avkodningssystem.
Först och främst fastslår vi följande, om man skickar en HDMI-signal så innehåller den alltid ovanstående skydd. Detta innebär att om du skickar en DVD signal med denna kabel till din nya väggtv som inte har detta skyddet, då får du heller ingen bild.
För DVI-kabeln (den utan ljudet), finns ingen liknande standard. Du skulle alltså kunna skicka en signal från din DVD med DVI-utgång till din väggtv med HDMI- ingång.
Skyddet fungerar som både ett mjukvaruskydd och ett hårdvaruskydd. Det är alltså fullt möjlig för DVD tillverkarna att lägga in detta i sina skivor vad det lider.
Det är alltså ganska sunt av branschen att kräva att detta finns inbyggt i din väggtv.
4.Ingångarna skall kunna klara av att ta emot 1280x720p samt 1920x1080i vid 50 och 60 Hz.
Nu börjar det bli rena grekiskan, men vi skall försöka översätta.
Som du ser i överskriften finns det två bokstäver efter siffrorna, där p betyder progressiv och i betyder interlaced.
För att försöka förstå detta måste vi först veta att en vanlig tvsignal som du tittar på hemma idag i Sverige egentligen består av två stycken bilder. Först läggs det på en bild med linjer på varannan rad, sedan läggs det dit en bild till med linjer på de raderna som var tomma. Bilden sammanflätas (interlace) sedan till en hel bild så snabbt att du knappt hinner uppfatta att det faktiskt var två olika bilder. Tyvärr hinner faktiskt ögat uppfatta den här sammanflätningen utan att du tänker så mycket på det. Det är detta som vi vanliga människor kallar flimmer.
Progressiv är följdaktligen då en bild som ritar upp allt på en gång. Denna bild är betydligt lugnare och skönare att titta på, eftersom man inte upplever flimmer på samma sätt. Datorskärmar använder sig exempelvis nästan uteslutande av en progressiv bild.
Hz är en förkortning av Hertz som enkelt kan översättas med uppdateringar per sekund.
Hoppas du blev något klokare av det där? Annars får du väl maila oss och fråga: [email protected]