Är switchen / splittern verkligen 1.3 ?
Nu har det börjat att dyka upp en massa switchar och splitters på marknaden som utger sig för att vara 1.3. Vad du skall fundera över då är: varför hittar du den inte hos oss som har Sveriges förmodligen största utbud? Förmodligen för att de inte håller måttet, eller för att de inte är 1.3 trots att de utger sig för att vara det. Bl.a en grön/silver historia, en silver eller svart med källinfo i diplayen och en massa annat.
För att få tillverka en produkt med HDMI så skall man vara medlem i orgainsationen www.hdmi.org.
Man får betala en rätt duktig avgift för att vara med där. Man får även ett papper på att man är det.
En produkt som är 1.3 skall testas på över 100 punkter, passerar de testerna får den ett papper som visar det.
När vi träffade i stort sett alla dessa tillverkare på IFA så frågade vi alla Kina-producenter vi talade med om vi kunde se papper på att de var medlemmar eller papper som styrker produkternas egenskaper.
Ingen kunde visa upp detta.
Vi har hållit på med switchar och splitters för digitala signaler längre än de flesta andra. Frågan många ställer sig är: Vad är det för skillnad på en billig och en dyr? Förutom priset.
När det gäller i princip alla produkter du kan köpa så gäller en ganska enkel regel! Du får vad du betalar för! Naturligtvis finns det vissa små undantag.
Vad är det som skiljer då?
Det är många saker som skiljer: Komponentval, anslutningar, precision i tillverkningen, erfarenheter hos producenten som gör att de inte begår misstag mm. Slutsumman av detta ger produkter som skiljer ganska dramatiskt i kvalitet.
I huvudsak är det bildchip, det finns massor med olika tillverkare. CYP t.ex. använder bara chip från de stora välkända beprövade tillverkarna.
Störst skillnad märker man på de produkter som är producerade i Kina jämfört med Taiwan.
Taiwan kanske inte klingar så väl i allas öron, men många av de stora duktiga producenterna inom dessa produkter finns här. De har lång erfarenhet. Kina å andra sidan vill generellt bara massproducera och "struntar" i kvaliteten.
Vad specifikationerna säger är inte alltid hela sanningen. Det kanske står att produkten klarar 1080p, skall den inte göra det då? Jo, det bör den göra. Men de talar sällan om vad resultatet blir. 1080p dålig signal och 1080p ren signal är inte riktig samma sak.
En sak som fascinerar oss väldigt mycket är att de flesta svenska konsumenter vill ha kvalitet, men tydligen inte i hela kedjan av produkter. En del lägger ner väldigt mycket arbete på att hitta just den Plasman/LCD:n eller projektorn de vill ha för att den matchar deras krav. Notan kanske slutar på 20-25 tusen kronor.
Sedan köper de jättefina kablar och kopplar mellan exempelvis DVD eller andra källor och bildvisaren. Kablarna kanske kostar 3-5000 kronor för alla apparater.
När man gjort detta och inser att man behöver en switch för att uttagen inte räcker så börjar man titta på mekaniska switchar för ett par hundra spänn.
Helt plötsligt är man beredd att bryta kedjan av kvalitet med en skräpprodukt för att spara några hundralappar. Mycket egendomligt.
Jag brukar jämföra med att man åker till Bilte..a eller Rus..a och köper deras billigaste motorolja när det är dags för oljebyte på Ferrarin om man nu har turen att äga en sådan.
Eller att man köper sig en ny värstingdator utan operativ. Sedan installerar man win 98 på den för att man hade en sådan skiva liggande, och XP och vista var ju så dyrt.
I de flesta lägen väljer man matchande kvalitet på tillbehören, men tydligen inte alltid.
Hur skall man välja då?
Det beror väldigt mycket på vad du är för typ av elektronikägare/köpare, hur bekväm du är och hur kräsen du är.
Köper du den billigaste 42 eller 50 tummmaren du kan hitta bara för att storleken är viktigare än kvaliteten?
Köper du den billigaste DVD:n du kan hitta, bara den har HDMI?
Köper du de billigaste kablarna du kan hitta?
Då kan du välja en mekanisk switch om du vill upp och röra på dig ibland.
Vill du kunna sitta i soffan och växla, köp då en CYP/// EL-41SY HDMI 1.3 Switch / Växel
Nja, jag är nog lite kräsnare än så!
Jag har köpt en Full HD display = 1920x1080.
Och jag sparar till en HD-DVD eller en Blu-ray. Jag har en Canal Digital HD-box.
Då skall du titta på en CYP, PureLink, Octava eller en Gefen. Produkter som vi vet håller hög kvalitet.
Men jag då, jag är superkräsen, jag köper alltid det bästa och struntar i priset.
Då skall du också gå på CYP, PureLink, Octava eller en Gefen.
Och om du inte tycker att det duger får du rikta blickarna åt det stora landet i väster.
Där finns en del produkter i nästa nivå, vi kan skaffa det mesta av det då vi haft diskussioner med de flesta tillverkare.
Lite exempel:
www.keydigital.com
www.zektor.com
Jaha, men splitters då?
Det är ungefär samma sak. Med den stora skillnaden att här funkar mekaniskt inte alls. D.v.s en ren kabelgren som går från en kontakt till två likadana.
Det har att göra med den information som utbyts mellan källa och bildvisare. Rent teoretiskt kan en kabelsplitter funka om du har två identiska skärmar som startas samtidigt. Dock får de ju bara halva signalstyrkan var, vilket innebär att kabellängderna blir mycket korta.
Men det är ju nästan bara hypotetsikt, för vem har en sådan setup?