CYP/// har tagit fram ett system för att skicka HDMI, VGA, ljud och USB över ett vanligt IP-nätverk.
Med CYP/// IP-7000 kan man göra en massa roliga saker:
Matrisväxel för HDMI, eller Matrix Switcher HDMI.
En matrisväxel ger dig möjlighet att skicka in ett antal signaler med HDMI ut till ett antal bildvisare (monitorer, TV-apparater, projektorer eller videoväggar) och helt oberoende av varandra skicka valfri bildkälla till valfri eller valfria skärmar.
Normalt kommer alla matrisväxlar i konfigurationer i jämna 4-tal. 4 HDMI in och 4 HDMI ut, 8 HDMI in och 8 HDMI ut, 16 HDMI in och 16 HDMI ut eller 32 HDMI in och 32 HDMI ut. Detta fungerar i många applikationer, men i exempelvis en restaurang / sportbar kanske man hellre vill ha 4 bildkällor (digitalboxar, datorer, AppleTV eller andra streamingboxar) eller en mix av alla dessa. Sedan vill man kanske ha 20 skärmar och projektorer blandat. Väljer man då en traditionell matrisväxel för HDMI med 4 HDMI in och 4 HDMI ut är man tvungen att zon-indela sin restaurang och köra exempelvis 5 skärmar per zon, då med samma bild på allihopa. Något man helst inte vill göra eftersom flexibiliteten blir så låg. Vad man vill uppnå är naturligtvis att man skall kunna välja individuella bilder på alla skärmar. Med en traditionell matrisväxel för HDMI hade varit tvungen att välja en med 32 in och 32 ut i detta läge. De är hiskeligt dyra och man utnyttjar ju endast en liten del av den.
Dessutom är det ofta långa avstånd till skärmarna vilket innebär att man dessutom behöver någon form av HDMI extender för att få fram bilden. Antingen sitter detta inbyggt i matrisväxeln eller så har man de separata, oavsett så adderar det en väldigt massa pengar till totalkostnaden.
Det är där finessen med HDMI över IP kommer in. Med CYP/// IP-7000 kan man bygga en HDMI matrisväxel i precis vilken konfiguration man vill. 2 bildkällor och 8 skärmar för den lilla sportbaren, eller 5 bildkällor och 25 skärmar för den lite större.
Allt man behöver är en CYP/// IP-7000TX sändare till varje bildkälla och en CYP/// IP-7000RX mottagare till varje skärm / TV / projektor samt en nätverksswitch av Layer3-typ och en drös nätverkskablar och HDMI-kablar. Lämpligt är också att man skaffar en CYP/// IP-CS7 för att styra hela lösningen. Systemet är relativt enkelt att installera och kan köpas på flera olika sätt. Antingen kan vi förkonfigurera det och leverera det klart, då behöver man bara dra fram kablarna och plugga in alla burkar, sedan är man igång. Man kan också köpa det i lösa delar och göra allt själv. Ett ytterligare alternativ är att vi kommer ut på plats och bygger hela lösningen, både med eller utan kabeldragningen.
Med CYP/// IP-CS7 i systemet får man en mycket enkel hantering med en "websida" i en ipad eller annan surfplatta där man enkelt "drar och släpper" små ikoner som symboliserar bildkällor och skärmar.
När man skall välja sin lösning baserar man det på antal sändare och mottagare och väljer sin nätverks-switch utifrån det. Här är bra att överdimensionera lite eftersom det då blir väldigt enkelt att utöka sin installation i efterhand. Vill man addera en ytterligare bildkälla behöver man bara köpa en CYP/// IP-7000TX sändare och koppla in den. Sedan är det en liten konfiguration för att få in den i systemet. Samma sak om man vill sätta upp ytterligare en skärm, köp en mottagare, dra en nätverkskabel, koppla in och det är klart.
CYP/// IP-CS7 kan även anslutas direkt till en pekskärm eller touchscreen, monterar man upp den på en lättåtkomlig plats i restaurangen kan stamkunder lätt välja sin egen match direkt till ett bord de ser är ledigt.
Många andra liknande system lever helt i sitt eget nätverk även för kontroll vilket innebär att man måste ha en wifi-accesspunkt för att komma åt den från en surfplatta. Där finns en ytterligare finess med CYP/// IP-CS7 som nämligen är utrustad med dubbla nätverkskort. Det ena kopplas till video-nätet där alla sändare och mottagare finns. Det andra kopplar du till din befintliga router vilket gör att du kommer åt den från alla datorer / telefoner / surfplattor och även utifrån om du vill. Det innebär också att vi kan koppla upp oss på distans och kolla igenom saker om det är något som är oklart.
CYP/// IP-7000 innehåller också en videoväggs-funktion vilket innebär att om du vill ha en riktigt stor skärm så monterar du ihop 4 (2X2) eller 9 (3X3) eller ännu fler. Du sätter en CYP/// IP-7000RX mottagare till varje och konfigurerar sedan i systemet att de skall vara en videovägg. Finessen med detta är också att du inte låser in dig till den konfigurationen utan du kan också styra vad som skall visas på respektive skärm i väggen individuellt eller i andra kombinationer.
Exempel: Du bygger en vägg med 3X3 skärmar. I enstaka fall kör du det som en enda stor skärm. Men ibland vill du köra en del av den som en 2X2 och därmed utnyttja de två kvarvarande skärmarna på ena sidan till att visa ytterligare två matcher, de tre nere i botten använder du för reklam. Antingen din egen (dagens special) eller säljer reklamplatsen till någon annan. Det är bara din fantasi som sätter begränsningen.
I teorin kan man bygga dessa system nästan hur stora som helst.
HDMI splitter, 1 HDMI in 5, 8, 10, 20, 30 eller 50 HDMI ut
Ibland vill man distribuera ut en bild till en massa skärmar i en lokal där alla har samma bild. Ett exempel kan vara en bilhandlare som har information både till personal och kunder. Oftast är det stora avstånd till skärmarna vilket gör att man inte kan använda traditionell HDMI. I den här konfigurationen behöver man inte ens CYP/// IP-CS7. Allt man behöver är 1st CYP/// IP-7000TX sändare och valfritt antal CYP/// IP-7000RX mottagare samt en nätverks-switch. Systemet behöver inte ens konfigureras, endast switchen (man behöver aktivera IGMP-snooping samt Jumbo Frames). Plugga i alla prylarna sedan hittar de varandra av sig själv, helt magiskt.
HDMI splitter, 1 HDMI in många ut i befintligt nätverk
Även om vi alltid rekommenderar att man bygger dessa lösningar som ett eget dedikerat video-nätverk är det inte nödvändigt. Så länge man inte har för många CYP IP-7000TX sändare eller väldigt tung datatrafik i nätet går det utmärkt att köra det i ett befintligt nätverk så länge switcharna i nätverket kan hantera IGMP och Jumbo Frames. Vi rekommenderar dock att man konfigurerar ett eget VLAN (Virtuellt LAN) för videotrafiken.
Vi har nyligen levererat denna lösning till ett industriföretag i Småland som ville ha informations-skärmar i produktion för att personalen skall kunna ta del av information rörande produktionen. De har en centralt placerad CYP/// IP-7000TX sändare och 8 st (än så länge) CYP/// IP-7000RX mottagare utspridda i lokalerna kopplade till diverse olika switchar. Eftersom det är stora lokaler och stora avstånd ville man inte bygga ny infrastruktur i form av kablar och annat utan man ville försöka köra det i befintligt nät vilket alltså går utmärkt. I en sådan konfiguration använder systemet en funktion som kallas för "mutlicast", det innebär mycket förenklat att sändaren "skriker" ut sin videoström i nätet och information om att den finns. Sedan väljer de som vill lyssna på den att göra det. Det innebär att det är endast bandbredden av en videoström som belastar nätverket. Vid en insignal på 1920x1080 (1080p) ligger den på i genomsnitt 133Mbit/s vilket alltså är ca 13% av nätverkets totala kapacitet. Så länge man inte har för tung datatrafik går detta alltså jättebra. En flaskhals kan teoretiskt uppstå om man vill koppla väldigt många mottagare till en och samma switch eftersom alla switchar har en begränsa throughput (total genomströmnings-mängd av information). Skulle detta uppstå sätter man helt enkelt en extra switch på den platsen och kör alla CYP/// IP-7000RX mottagare mot den. Sedan förbinder man dessa två switchar med en vanlig nätverkskabel. Eftersom det är multicast är det endast 133Mbit/s som skall åka mellan switcharna, resterande trafik och att fördela ut signalen till alla CYP/// IP-7000RX mottagare tar den nya switchen hand om.
Ljud över IP / Nätverk
Ett alldeles nytt tillskott i denna familj är sändare och mottagare för rena ljudsignaler, dessa kan integreras i systemet precis som de andra produkterna och styras på samma sätt. Det innebär att man kan sätta en IP-A750TX sändare i sitt rack, mata in signalen från en musikpelare och en MIC. Sedan kan man enkelt plocka ut det ljudet på tv-apparaterna i systemet. Vill man ha full kontroll över hela ljudsystemet så sätter man en IP-A750RX mottagare kopplat till högtalarna i varje zon och kan på så sätt routa ljudet dit. Antingen från sändaren vi nyss kopplade in, eller helt enkelt ljudet från en av bildsändarna ut till högtalarna. Det kan låta komplicerat, men när det väl är installerat och konfigurerat så är det bara "drag and drop" i styr-GUI. Man kan naturligtvis använda dessa i andra konfigurationer, exempelvis en point to point överföring av ljud i ett nätverk. Det finns mer att läsa på de respektive produktsidorna.