Yippie, jag har fått fiber
Eller
Yippie, jag skall få fiber
Eller
Fiber, var det inte riktigt så bra som jag hade tänkt?
Varje dag ringer det ett antal kunder till oss och undrar hur de skall göra nu, de har fått fiber.
En aning förhastat, när man får beskedet att man skall få fiber. Så tror man att allt med kommunikation, internet och TV ska lösa sig, på ett snabbt, smidigt och billigt sätt. Man säger upp sin befintliga tv-lösning utan att läsa på, en del tar till och med den drastiska åtgärden att plocka ner sin antenn eller sin parabol, och sedan när fibern väl sitter där så kommer funderingarna, eller konstaterandena; ”Det var ju inte så här jag hade tänkt.”
Det första man skall fundera på när fiber kommer på tal i området där man bor, det är att fundera ut, vad skall jag ha fibern till? Skall jag ha den till allt? Alltså bredband, telefoni och TV.
När den frågan är besvarad så skall man ställa fråga nr 2, INNAN man funderar över något annat, och det är: ”Var skall jag placera Fiberkonvertern / Mediaomvandlaren / Mediaboxen?” Kärt barn har många namn.
Och då har man nytta av att ha funderat ut, vad skall den göra för mig.
Boxen som installeras skall / kan innehålla / kopplas till följande saker: Trådlös router för Wifi, Trådbunden router för trådbundet internet, telefonidosa för bredbandstelefoni, tv-boxar för digitaltv.
ALLA dessa kopplingar skall göras med nätverkssladd! Det innebär att om du vill ha tre stycken digitalboxar på tre olika platser i ditt hus, så behöver du dra tre stycken nätverkskablar till dessa tre platser! Kan bli ganska krångligt, fult och besvärligt om du har valt att sätta fiberburken exempelvis i källaren eller hallen, har du satt den i källaren lär du också få allvarliga problem med ditt trådlösa nätverk om du har det.
Har man redan ett trådbundet nätverk i sitt hus så skall naturligtvis burken sättas där det nätverket har sin centralpunkt, troligtvis där man har sin router.
Har man ett modernare hus med befintligt Cat-kablage till alla platser i huset med en central med patchpaneler kan man vara riktigt lycklig, och då skall man såklart dra in den där.
Se bara till att tänka igenom placeringen, snarare än att spara på grävmetrarna på utsidan.
Det kan ju ligga nära till hands att gå närmsta vägen från tomtgräns (där de flesta fiberleverantörer släpper röret) till närmsta stället på huset och sedan låta dem sätta den där. Och när man sedan har borrat sig in så hamnar man mitt på köksväggen, tjena vad snyggt det blev sedan med en router, en telefonidosa, en tv-switch och en massa sladdar att titta på när man har gäster på middag.
Leta istället upp den mest centrala platsen i huset, där det är lätt att på ett snyggt sätt dra kablar till så många ställen som möjligt i huset. Och där skall också finnas ett eluttag.
Nu när du vet var den skall sitta skall du gräva (om inte någon annan gör det åt dig, men det är ovanligt.)
Har du fiberslangen och det gröna nätet? Många föreningar tillhandahåller det för avhämtning, det ingår i paketet. Andra vill att du löser det själv, och det kan vara nog så svårt att hitta. Tro mig, jag har letat ordentligt själv. Men googla på ”mikrodukt” så hittar du i alla fall slangen.
På egen tomt är det ingen raketforskning att gräva ner en fiberkabel, men några saker att tänka på:
1. Gräv ca 30 cm djupt om det är vanlig trädgård, var försiktig när du gräver, det kan finnas andra saker i marken, el, tele, vatten, avlopp mm.
2. Många vill att den ligger i ett extra rör, vårt förslag är att gräva ner en ca 30mm grov svart så kallad PEM-slang. Har du redan fått den tunna fiberslangen kan du stoppa in den i slangen innan du gräver ner den.
3. Böjradien skall vara minst 50cm (en del säger 30), men håll 50 för säkerhets skull, tänk alltså att om böjen går hela varvet till en cirkel så skall den ha minst 1 meters diameter.
4. Fyll igen ca 10-15cm. OBS, om du inte har lagt extra rör utan bara den tunna fiberslangen, se till att inget av det du fyller med är större stenar eller annat som är större än 20mm, det får inte heller vara något vasst.
5. Lägg ner det gröna nätet med söktråden, detta rekommenderas / krävs av i stort sett alla fiberleverantörer, det beror på att det inte finns något av metall i fibern eller röret, men med en söktråd kan man hitta det i framtiden.
6. Fyll upp resten.
7. Fäst upp slangen mot vägg där du vill ha in fibern, har du bara den tunna slangen måste du sätta ett kabelskydd eller en bit slang på den delen som är ovan mark. Fiberslangen är känslig för ljus.
8. En del leverantörer vill att du slutar här, andra vill att du går in genom husvägg, kolla av med din leverantör.
Nu är det bara att vänta på att leverantören kommer och gör sitt.
När det är klart så sitter det antingen en burk på väggen eller två, de kan också sitta ihop två stycken så att det ser ut som en.
Oavsett så kan se väldigt olika ut, men de har oftast ett par saker gemensamt.
En del leverantörer (oftast helt öppen fiber) sätter en liten svart låda som heter typ: Fiber2Home.
Den gör ENBART om fiber till vanligt nätverksuttag, sedan behöver du oftast en burk från din specifika leverantör beroende på vilka tjänster du har beställt.
Andra levererar samma burk ihop med något som kallas en ”bredbands-switch” som gör om signalen till flera olika.
Dessa har ett antal nätverksuttag, oftast ett för varje tjänst, d.v.s. ett för internet, ett för tv och ett för telefoni.
Utöver detta behöver du i de allra flesta fall en router (många har en hemma från sin gamla ADSL-anslutning) de flesta routers numera har både sladdanslutningar och trådlöst internet. Routern delar upp internettrafiken till flera användare i hushållet.
Har du haft ett trådbundet nätverk sedan innan, så är allt du behöver göra att koppla kabeln från mediakonverteraren till WAN på routern så skall du vara igång.
Och nu då, TV?
Har du beställt TV via fiber så har du en del att tänka på. Först och främst, hur många ställen vill du titta på? Du måste ha en digitalbox till varje ställe! Sedan måste du dra en nätverkskabel till varje ställe där du vill ha en digitalbox. Vidare behöver du oftast en speciell switch för att dela upp tv-signalen vid din fiberburk till flera sladdar. Och det är nu ditt val av placering blir viktigt.
Om du inte kan dra sladdar (DET KAN DU!, det går alltid, men man kan vara lat) så får du fundera ut något annat.
Om man inte kan (eller vill) dra sladdar så får man hitta andra lösningar.
Antingen låter man nätverkstrafiken till TV-boxarna färdas via el-nätet genom en Homeplug-lösning, se då till att välja en av de senaste lösningarna med minst 500Mbit/s i specad hastighet.
Ett annat alternativ är att låta den färdiga tv-signalen, d.v.s. bilden och ljudet färdas den vägen med hjälp av en HDMI över elnätet från Marmitek. En annan lösning kan också vara att köra HDMI trådlöst.