Fibbr Ultra Pro HDMI Fiberkabel HDMI 2.0 18Gbps 10m

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Produkten har utgått, en ersättare är: Digitaltvexpertens AOC kabel 30m

HDMI-lås medföljer utan kostnad, läs längst ner.

Om du vill skicka HDMI med 4K@60Hz och HDR och 4:4:4 (color subsampling) så behöver kabeln klara av att skicka 18Gbit/s. Kopparkablar klarar inte det längre än 5m. I alla fall inte över tid, de degraderas med tiden.

Då finns det två sätt att lösa detta, antingen får man köra med en extender som klarar av detta, någon av CYP///'s extender med AVLC eller så får man använda en fiberkabel.

Det finns för och nackdelar med båda lösningarna längre ner beskriver vi lite mer om detta.

Fibbr har utvecklat fiberkablar som är väldigt smidiga och böjliga, de kan böjas 180° (inte vikas, en hyfsat mjuk böj) utan att de går sönder. De består av en specialkontakt i vardera ända som innehåller ett omvandlingschip som tar den bandbreddskrävande informationen (bild och HD-ljud) och omvandlar det till en optisk signal som skickas över fiber. Tillsammans med fibern innehåller den koppartrådar för att lösa annan kommunikation som måste finnas med i en HDMI-kabel, exempelvis HDCP-trafiken.

Fibbrs kablar finns att få i längder mellan 1,5m och 50m men vi har valt att sälja de som är mellan 10 och 50m. För längderna 1,5m, 2m, 3m och 5m kan man istället använda CYP///'s Premium-kablar.


Vad är då fördelar med Fibbr's fiberkablar?

  • De är snabba och lätta att installera, sätt kontakten med 1 i källan och kontakten med 2 i bildvisaren. KLART!
  • De är billigare i förhållande till Extenders.

Vad är det då för nackdelar med dem?

  • De kan inte vidarebefordra Ethernet-trafik som en kopparkabel kan göra (en funktion som knappt används dock).
  • ARC (Audio Return Channel) fungerar inte.

Lite tydligare förklarat för dig som inte vet allt om HDMI.

Ethernet kan användas för att exempelvis låta en Smart-TV låna internet från en receiver genom HDMI-kabeln, på så sätt slipper man dra en nätverkskabel till TV:n. (Obs att detta i princip inte används av några apparater i dagsläget, även om det finns i specen för HDMI sedan 2009).

CEC är en funktion som gör att en ansluten apparat kan styra andra anslutna apparater, exempelvis volymkontrollen på en tv:s fjärrkontroll reglerar volymen på surroundförstärkaren. Ofta kan CEC ställa till med en massa problem, men bland annat Apple-TV gen 4 och 4K funkar bra med det. Volym och av och på funkar klockrent i ett par egna setuper jag har.

ARC gör att man kan ta ljudet från en TV tillbaka exempelvis tillbaka till en Surroundförstärkare genom HDMI-kabeln. Använder själv den setupen då min TV är 4K och min AppleTV men inte förstärkaren. Skickar jag signalerna genom förstärkaren funkar inte 4K och HDR, men direkt till tv:n funkar. Sedan går ljudet tillbaka till förstärkaren via en annan HDMI-kabel.

Väljer man istället en extender så använder den en vanlig nätverkskabel (Cat6a eller Cat7) och klarar med en lätt och osynlig komprimering att skicka samma signaler som fiberkabeln upp till 70m beroende på extender. Man får även med styrsignaler i form av IR och RS232. Beroende på vilken extender man väljer kan man också få med 100 Mbit/s ethernet-trafik (samma som i en HDMI-kabel med ethernet) OAR (Optical Audio Return) Gör att man kan plocka optiskt ljud ur TV:n och skicka det tillbaka till sändaren och sedan koppla det till sin förstärkare.


Till alla Fibbr-kablar levererar vi kostnadsfritt med ett par hdEZlock (Hdmi-lås) för att säkra kablarna till apparaterna då kontakterna är lite större och tyngre än vanliga kontakter. Detta för att skydda elektroniken. Det är också bra för kablarnas inbyggda elektronik då den kan må dåligt av om kabeln glappar i kontakten.

HDMI-lås, hdEZlock.


 Vill du förresten lära dig mer om alla dessa konstiga begrepp kan du läsa på här:

HDMI 2.0, HDR, 4:4:4, 6G, 4K, UHD

Det finns matnyttiga filmer där med.




Flera populära produkter

Fjärrkontroll RMT-D175P

Fjärrkontroll RMT-D175P

0 kr
Läs mer